Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп днес заяви в своя публикация в социалните медии, че въпросът за ядрените оръжия е измама в отговор на публикация във в. “Вашингтон пост”, според която при обиска на неговата резиденция във Флорида по-рано тази седмица федералните агенти са търсели документи, отнасящи се до ядрени оръжия, предаде Ройтерс.
Не е ясно дали подобни документи са били открити, се уточнява в статията на американското издание. Агенция Ройтерс отбелязва, че засега не е успяла да потвърди дали информацията, публикувана във “Вашингтон пост”, е достоверна.
Министерството на правосъдието на САЩ вчера поиска от съдия да разсекрети заповедта за обиск на имението Мар а Лаго, след като бившият президент републиканец представи претърсването като политическо мотивирано отмъщение. Тази сутрин Тръмп написа в своя профил в основаната от него социалната медийна платформа “Трут соушъл”, че “въпросът за ядрените оръжия е измама” и го сравни с полемиката дали е имало руска намеса в изборите в САЩ, с разследването на специалния съветник Робърт Мълър и с двата негови опита за импийчмънт. “В това участват същите непочтени хора”, заяви Тръмп. Той не предостави доказателства в подкрепа на своите твърдения за измама или за другото свое твърдение, че доказателствата може да са били подхвърлени. “Защо ФБР не позволи претърсването в Мар а Лаго да стане в присъствието на нашите адвокати или на други лица”, добави той в своята публикация в “Трут соушъл”.
Претърсването на неговата резиденция беше част от разследване дали Тръмп противозаконно е изнесъл документи от Белия дом след изтичането на неговия мандат през януари 2021 г., като за някои от тях министерството на правосъдието предполага, че са класифицирани.