Събитието „Първите дни на диаспората на Босна и Херцеговина“, което ще се проведе от 20 до 29 август в Сараево, ще обедини множество проекти с разнообразно съдържание за всички възрасти, предаде за БТА босненската агенция ФЕНА, като се позова на казаното от организаторите на пресконференция днес в Сараево.
Хасиб Хаджич, президент на проекта Босненски международен форум, който организира събитието, каза, че тяхната цел е да създадат най-голямата и точна база данни за диаспората на Босна и Херцеговина и да поддържат двупосочна комуникация.
„Целта на проекта „Услуга за диаспората“ е да се изгради взаимно доверие и да се укрепят отношенията чрез изпълнение на останалите проекти“, каза Хаджич.
Като част от събитието на 27 август е концертът на Ален Исламович, който заяви, че ще подкрепи Босненския международен форум, защото от контакти с диаспората е разбрал, че има нужда от такава организация.
„Не съм участвал в Сараево от концерта на „Биело Дугме“ (Bijelo Dugmet) преди 17 години и ще се радвам да пея за моите скъпи граждани на Сараево и всички гости, които ще бъдат в града“, каза Исламович.
Беше заявено, че "Проект 5525" ще бъде организиран като част от "Първите дни на диаспората на Босна и Херцеговина", чрез който трябва да се реализират инвестиции в конкретни проекти от инвеститори от диаспората.
Също така, като част от събитието, ще има среща на кметове на градове/кметове на общини и представители на диаспората на Босна и Херцеговина, вечер на културни и артистични дружества, Ден на туризма в Босна и Херцеговина, БхранаФест, и Ден на децата и семейството.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)