Търгът за избор на надзорник и съветник по правните сделки за изграждането на магистралите, които ще бъдат построени по Коридор 8 и Коридор 10-Д от американско-турския консорциум "Бехтел и Енка" е анулиран, след като избраният участник в търга не е осигурил банкова гаранция за навременно и качествено изпълнение на договора. Тече срокът за обжалване, който продължава до 19-ти този месец, след което предприятието "Държавни пътища" (ДПДП) незабавно ще започне нова процедура за обявяване на нов търг. Работите ще се забавят толкова, колкото продължи процедурата по избор на нов надзорник, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Оттам представят целия ход на процедурата и заявяват, че обществената поръчка за избор на надзор и юрисконсулт за строителството на коридор 8 и коридор 10-Д е проведена по реда на Закона за обществените поръчки, за което беше обявен търг, последвала оценка и избор на най-изгодната оферта. Те припомнят, че на 28.12.2021 г. в електронната система за обществени поръчки беше публикувана обява със срок за подаване на оферти до 23.03.2022 г. в 11 ч., след което Комисията по обществени поръчки публично отвори офертите и се установи, че са подадени две оферти. След направената оценка Комисията по обществените поръчки изготви Доклад за проведената процедура, в който се установи, че има една приемлива оферта и е дадено предложение за избор на най-изгодна оферта, като е посочена офертата на INSTITUT АД за проучване и развитие в строителството като лидер на група предлагащи, свързани с Компанията за проектиране, надзор и инженеринг ИНСТИТУТ ЗА ПЪТИЩА, с което е взето Решение за избор на най-изгодна оферта, заверено под номер 02-423/43 от 17.05.2022 г.
След окончателното приемане на Решението за избор на 19.07.2022 г.е изготвен и подписан Договор, но не е представена банкова гаранция, поради което е поискан допълнително време за представянето й. Но и след удължаването на срока най-изгодният участник не спази срока за представяне на банковата гаранция за навременно и качествено изпълнение на договора за надзор и правни консултанти за изграждането на Коридор 8 и Коридор 10-Д, който беше до 08.05.2022г. С това Декларацията за сериозност е нарушена, а подписаният договор няма правно действие и възможност за реализация. Въпреки че Споразумението е подписано от двете страни, то не е влязло в сила поради факта, че в публикуваната тръжна документация е посочено, че за тази процедура се предоставя банкова гаранция за навременно и качествено изпълнение на договора в размер на 10 на сто от общата стойност на договора с включен ДДС, като в Специалните условия на договора е посочено, че основно условие за действие на договора е предоставянето на банкова гаранция за навременно и качествено изпълнение на договора.
"Следователно не е достатъчно избраният участник да подпише договора, той същевременно трябва да представи и банкова гаранция за срочно и качествено изпълнение на договора, т.е., съгласно чл.116 ал.2 от Закона за обществените поръчки, договорът се сключва в съответствие с условията, определени в тръжната документация и офертата. На основание изложеното, както и на основание чл.101 ал.6, ал.4 от Закона за обществените поръчки, поради това, че избраният участник не е представил банкова гаранция за срочно и качествено изпълнение на договора в определения срок, което е предвидено в публикуваната тръжна документация на 09.08.2022 г., е взето решение за прекратяване на процедурата. 
Както допълват, в момента до 19 август 2022 г. тече срокът за обжалване, след което "Държавни пътища" веднага ще започне нова процедура за обявяване на нов търг, което означава, че нещата ще се забавят, докато трае тази процедура, тоест докато трае процедурата по избор на нов надзор.
След обявяването на търга за избор на Надзорен и правен транзакционен консултант, който ще води преговорите с американо-турския консорциум "Бехтел и Енка" заедно със сформираната Комисия за преговори, за края на първото полугодие беше обявен първоначалният старт на строителните работи, а след второто заседание на комисията в края на юни правителството публикува информация за началото на работа за този или следващия месец.
За изграждането на трите нови магистрали миналата година правителството подписа меморандум с "Бехтел и Енка", а парламентът прие Закон за определяне на обществения интерес и определяне на стратегически партньор за проекта за изграждане на инфраструктурния коридор 8 /отсечката Тетово - Гостивар - Букойчани и проекта за магистрала Требенища - Струга - Кафасан/ и Коридор 10-Д /отсечката на магистралата Прилеп-Битоля/.
Със законово решение се урежда проектирането и изграждането на инфраструктурата на Коридор 8 и Коридор 10-Д като отделни проекти за капиталови инвестиции със стратегическо национално значение за държавата. Държавната антикорупционна комисия прецени, че с този закон се ограничава конкуренцията и възможността за честно състезание, тъй като не се предвижда тръжна процедура. След като Конституционният съд не започна процедура за оценка на конституционността на закона, правителството сформира екип за преговори с американо-турския консорциум за изграждане на магистрали.
На заседание на 28 юни правителството прие Информация за второто заседание на Комисията за преговори за сключване на Споразумение за изграждане на Коридор 8 и Коридор 10-Д. На заседанието е сформиран екипът за експроприация, ръководен от министерството на финансите, в който участват представители за ефективното осъществяване на този процес. Според информацията правителството е възложило на предприятието "Държавни пътища" в 10-дневен срок да създаде Проектно звено за изпълнение на проекта, който е предвиден в Договора за строителство със стратегическия партньор "Бехтел и Енка" за изграждането на инфраструктурните Коридор 8 и Коридор 10. Началото на работата по тези магистрални трасета, както се казва в съобщението на правителството след заседанието, е предвидено за август и септември тази година.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.