Не беше и не е работа на Министерство на туризма да менажира отново програмата за настаняване на украински бежанци вместо Агенцията за бежанците. Ако все пак се преценява, че ведомството се справя добре с тази задача, то трябва капацитетът на Министерство да бъде подсилен със служители от въпросната агенция, за да не изостават управляващите с решаването на най-наболелите проблеми пред сектора. Това подчерта председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев на среща между представители на бранша и служебния министър Илин Димитров във Варна, съобщиха от браншовата организация. Още повече, че щатът на Агенцията по бежанците е четири пъти по-голям от този на Министерството на туризма.
Не е нормално изплащането на договорените средства за настаняване на украинските бежанци, които и без друго са крайно недостатъчни, да се бави с дни и с месеци, смятат от БХРА. Защото когато бизнесът не плаща навреме на своите доставчици, на комунални дружества, не си връща кредитите или не внася навреме данъците си, предприемачите дължат лихви. А в същото време държавата не спазва обявените от самата нея срокове за разплащане, които имат тежестта на договор. И прехвърля тежестта на хотелиерите, подчерта Щерев. Според него е редно управляващите да плащат обезщетения за всеки ден забавяне, защото вследствие на сериозните поредици от здравна, военна и икономическа криза, бизнесът няма резерви, с които да се справи със забавянето от страна на държавата.
Щерев бе категоричен, че управляващите трябва да осигурят на бизнеса и компенсации за скъпата вода подобно на тези за електроенергия заради шоковото поскъпване на ВиК услугите в областите Бургас и Варна, в които се намират всички летни курорти.
Председателят на БХРА бе категоричен, че най-късно до края на август трябва да бъде обявено ще има ли нова програма за настаняване на бежанци и ако да - при какви условия ще се изпълнява тя. Плащанията категорично трябва да са по-високи от тези през пролетта, които бяха по 40 лева на човек на ден, за да могат хотелиерите да поемат разходите за скъпия ток и вода, както и за адекватно изхранване на настанените предимно майки с деца, посочи Щерев.
От 15-ти септември ще започне освобождаването на персонал от морските хотели и ресторанти. И до момента няма никакви мерки обявени за сезонните работници, подчерта Щерев. Данните на БХРА показват, че след края на сезона над 50 на сто от сезонните работници се разделят завинаги с туристическия сектор и търсят постоянно препитание и кариера в други области на икономиката, посочи Щерев. Нова програма за бежанците би подпомогнала оцеляването но хотелиери и запазването на сезонните работници от туристическия сектор, които в противен случай ще излязат на борсата. За това през годините голяма вина има и работата на социалното министерство, което никога не е готово навреме с програмите за квалификация и преквалификация на тези работници и ги пуска през пролетта на следващата година, вместо веднага след летния сезон, от 1-ви октомври, когато от тях наистина има нужда и биха били ефективни, посочи Щерев. Защото от 1-ви октомври до 1-ви април, когато реално почваха програмите, тези хора няма как да изкарат на фотосинтеза, обясни председателят на БХРА. Необходимо е държавата да положи повече усилия за запазването на тези вече обучени работници в сектора чрез различни мерки и програми, категоричен бе Щерев.