Великобритания планира мерки за намаляване на сметките за енергия на компании от енергоемки сектори като стоманодобива и производството на цимент, за да подкрепи стотици предприятия, изправени пред рекордни цени. Това съобщи днес правителството, цитирано от Ройтерс.
Решението беше обявено няколко седмици преди встъпването в длъжност на нов премиер в среда, белязана от опасения от продължителна рецесия и галопираща инфлация, свързана най-вече с покачването на цените на енергията.
Британското правителство посочи, че разработва план, при който освобождаването от някои такси може да бъде увеличено от 85 на сто до 100 процента.
Целта е да се направи нещо повече, за да могат тези стратегически сектори да имат конкурентоспособно бъдеще, да се понижат производствените цени и да се защитят работните места в цяла Великобритания, заяви министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг.
Мерките, които се очаква да подпомогнат около 300 предприятия и 60 000 работни места, имат за цел да се отговори на по-високите цени на промишленото електричество във Великобритания в сравнение с други страни в Европа, изтъкна министерството.
Цените на едро на газа във Великобритания остават високи, след като достигнаха пикови стойности в резултат на руската инвазия в Украйна.
Металургичният сектор приветства предложенията, определяйки ги като "важен етап", който се очаква да донесе така необходимото облекчение на фона на "извънредно трудните обстоятелства" в момента. "Започването на тази консултация дава възможност на бъдещото правителство да въведе този режим предвид сегашните високи цени на електричеството", подчерта в комюнике генералният директор на браншовата организация "Ю Кей стийл" (UK Steel) Гарет Стейс.
Решението се взима четири месеца, след като правителството продължи с три години режима на компенсации в помощ на енергоемките компании за разходите им за електричество.