Окръжният съд в Кюстендил измени мярка за неотклонение от "домашен арест" в "парична гаранция" в размер на 6 000 лева, по отношение на 42-годишния Р. М. от Дупница, съобщиха от съда. Мъжът беше привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура, за участие в организирана престъпна група за държане на акцизни стоки – цигари без бандерол и разпространението им, предимно на територията на областите Благоевград и Кюстендил (престъпления по чл. 321 и чл. 234, ал. 2 от НК).
Четирима обвинени бяха задържани на 31 май и на 1 юни при специализирана полицейска операция на служители от сектор БОП-Благоевград, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването бяха извършени 21 претърсвания на адреси и автомобили, и лични обиски. Иззети са 9760 кутии с цигари, 11 мобилни апарата и СИМ карти, 16 890 евро, 64 920 лева.
Считано от 2 юни, с определение на Специализирания наказателен съд, обвиняемият Р. М. е с мярка за неотклонение "домашен арест", като същата мярка "домашен арест" е взета и по отношение Ц. В. (собственик на футболен клуб) от Дупница.
Съдът е счел, че и към настоящия момент продължава да съществува обосновано предположение, че обвиняемият е участвал в инкриминираните деяния, но реалната опасност да извърши престъпление не е със същия интензитет, както при вземането на първоначалната мярка за неотклонение, тъй като е изключена вероятността да повлияе на разследването. Обвиняемият е неосъждан, не е с висока степен на обществена опасност, грижи се за непълнолетно дете. Трудово зает е и се е установил постоянно в Дупница, пише още в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.
Определението, с което мярката за неотклонение по отношение на обвиняемия Р. М. от Дупница се изменя от "домашен арест" в "парична гаранция", подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София, в тридневен срок.