Археологическият музей във Варна ще представя експозицията си чрез виртуални турове, съобщи днес директорът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко. Той бе сред участниците в представянето на новия проект за развитието на културната институция като мултифункционално обществено пространство за наука, култура и изкуство. Партньори по него са Икономическият университет във Варна и музеят „Нордланд“ в Норвегия. Средствата по проекта – близо 370 хиляди евро, са осигурени по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
С част от парите ще бъдат обновени и модернизирани експозиционни зали и ще бъде обновено хранилището за каменни паметници, като до него ще бъде осигурен достъп за посетители. Ще бъде създадена и нова постоянна изложба „Нумизматика“. Лазаренко уточни, че фондът с монетите е най-големият в музея, но в момента няма как да бъде представен по подходящ начин пред публиката.
В рамките на проекта се предвижда и внедряването на серия иновации. Освен платформата за виртуални турове, ще бъде разработено мобилно приложение „Персонален пътеводител“ на пет езика. За новата експозиция „Нумизматика“ ще бъде инсталиран сензорен информационен киоск, който ще предлага атрактивни информации и за най-младата публика.
Партньорите по проекта от Икономическия университет ще разработят изцяло нов предприемачески план за развитието на музея, който да позволи привличането на нови публики и развитието на туризма, допълни зам.-ректорът на учебното заведение Божидар Чапаров.