До края на годината Военноморските сили ще проведат още две по-големи учения с международно участие, каза днес за БТА командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. По думите му домакин ще бъде Варна.
Едното учение, наречено „Посейдон“, е българо-румънско, отворено за участие и от други държави, обясни Михайлов. По думите му неговата насоченост са противоминните действия. То е традиционно и не е предизвикано от войната в Украйна, припомни контраадмиралът. 
Второто – „Тритон“, е специализирано водолазно учение, каза още Михайлов. Според него участниците ще отработват различни задачи, като сред тях фигурира и унищожаването на мини.
Обновяването на техниката на Военноморските сили е непрекъснат процес, допълни командирът на флота. В това отношение за настоящата година акцентът пада върху полагането на кила на първия от многоцелевите кораби за ВМС. Междувременно обаче се работи по дооборудването на силите за специални операции на флота, както и по разширяването на водолазното оборудване, каза Михайлов.
Командирът на флота днес поздрави и награди военнослужещи и цивилни служители по случай 143-тата годишнина на ВМС. Пред гостите на церемонията той сподели, че изминалата година е била белязана с постепенно влизане в нормалното русло на подготовка, след излизането от пандемичната криза. Той изтъкна, че въпреки наложените нови начини за планиране, провеждането на най-голямото учение – „Бриз 2022“, е преминало изключително успешно, с участието на представители на 11 държави и 21 правителствени и неправителствени организации.
Войната в Украйна коренно промени нашата работа и ни изправи пред нови предизвикателства, едно от които е минната опасност, каза още Михайлов. Той благодари на военните моряци за ежедневната им упорита работа, за да осигурят сигурността на корабоплаването и чистотата на фарватерите. Усилията на флота не остават незабелязани от обществеността и ние достойно можем да ходим с вдигната глава, посочи контраадмиралът.
Той допълни, че сигналите за плаващи обекти в морето, на които военните моряци са реагирали, са вече над 40. За щастие само един е бил действително за плаваща мина, която е унищожена. Ще продължим да реагираме на всеки сигнал, за да бъдат спокойни хората и да е гарантирана сигурността на корабоплаването, каза Михайлов.