Добивите от царевица тази година се очаква да бъдат 500-600 кг/дка, прогнозира един от крупните земеделци в Разградска област Стефан Пенев. Днес той беше домакин на "Открит ден на царевицата".
Събитието, което се провежда за първа година, уважиха земеделски производители от различни региони на страната. Сред гостите бяха областният управител на Разград Драгомир Златев и директорът на Областната дирекция "Земеделие" Иван Борисов.
На опитното поле на домакина край Лозница бяха представени 100 хибридни сорта царевица. Освен българските, имаше и голям брой чуждестранни хибриди. Стефан Пенев каза, че царевицата е култура, която все повече се налага в земеделското производство.
"Тя е много пластична, доходоносна, рентабилна и с висок потенциал. При подходящи климатични условия тя може да даде добиви от 1,2 тона до 1,5 тона. Такива добиви от друга култура няма как да се получат", обясни агроспециалистът. По думите му българската селекция царевица заслужава все по-голямо внимание. Той каза още, че технологичните особености при производството на културата са специфични и добави, че на полето му много отчетливо се вижда кой хибрид как се изявява при тази сушава година. 
Очакванията на Стефан Пенев са изкупната цена на царевицата тази година да достигне 650 лв. на тон. 
На опитното поле на фирмата му експерти от десет фирми представиха пред фермерите как се развиват отделните хибриди, като дадоха и ценни съвети по отношение на някои от болестите и причините, които са ги предизвикали. По-късно участниците в открития ден на царевицата обсъдиха със специалисти и представители на фирми актуални селскостопански въпроси.
Амбицията на Стефан Пенев е Денят на царевицата да стане традиционен, защото по думите му тази култура е все по-важна за земеделието. Ежегодно от 30 години насам в Лозница той организира и Ден на пшеницата.