Фестивалът „Опера на върховете -Белоградчишки скали“ продължава с премиерния балетен  спектакъл „Хиляда и една нощ“. На фестивалната сцена, на фона на величествените Белоградчишки скали, тази вечер публиката под звуците на пулсиращи барабани ще се наслади на великолепния балетен спектакъл „Хиляда и една нощ“ от големия азербайджански композитор Фикрет Амиров, съобщават от Софийската опера и балет. 
Сред магнетичния пейзаж на Белоградчишките скали днес и в още две представления на 13 и  14 август балетната трупа при Софийската опера и балет  ще разкажат приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар.
Любимите истории за Синдбад, Аладин и вълшебната лампа, Али Баба и четиридесетте разбойници ще оживеят на лятната сцена в Белоградчишката крепост, разказани с хореографията на големия балетмайстор Елдар Алиев и музиката на Фикрет Амиров. Либретото е на Максуд и Рустам Ибрахимбекови.
В ролята на могъщия султан Шахриар излиза премиер солистът Никола Хаджитанев,  в Шехерезада ще се превъплъти прима балерината Боряна Петрова. В останалите роли публиката ще види София Абенанти, Венера Христова, Емил Йорданов,Вяра Иванчева, Винченцо Каруана, Алфредо Яго, Кристина Чочанова, Симеон Атанасов, Лукас де Конинг, Мария Йорданова, Вера Асприди, Георги Аспарухов, Иван Шопов и Иван Георгиев. Художествен ръководител на балета е Александър Александров.
Седмото издание на "Опера на върховете – Белоградчишки скали“ ще продължи до 21 август. Идеята за неговото провеждане сред уникалните Белоградчишки скали, един от 100 национални туристически обекта, е на  акад. Пламен Карталов. 
Фестивалът ще завърши с мюзикъла "Мама миа!“ с популярните песни на АББА, който публиката може да гледа в четири представления  на 18, 19, 20 и 21 август.
Фестивалът "Опера на върховете – Белоградчишки скали“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински институти". 
БТА е медиен партньор на седмото издание на фестивала "Опера на върховете-Белоградчишки скали“.