Кенийските телевизии спряха да съобщават прогнози за резултатите от изборите, произведени във вторник, предаде Франс прес.
Това повдигна въпросителни във връзка с изхода от изборите, а преброяването на бюлетините продължава. 
Очаква се кенийската Независима избирателна комисия до 16 август да оповести окончателните резултати от изборите за президент и парламент и зат местна власт.
Преброяването започна във вторник вечерта и продължава и днес.
От сряда кенийските телевизии започнаха да дават прогнозни резултати, базирани на собствени изчисления, но тях имаше разминавания и противоречия. Прогнозите очертаваха картина, при която се оформя ожесточена надпревара между Райла Одинга, подкрепен от действащия президент на африканската страна, и Уилям Руто, досегашен вицепрезидент.
От днес обаче телевизиите престанаха да излъчват прогнозни резултати, а обяснения не бяха дадени. Избирателната комисия призова кенийците да проявят търпение.
"Не бива да изпадате в паника, като виждате различните резултати, които съобщават медиите", заяви Уафула Чебукати, ръководител на Избирателната комисия. Той беше категоричен, че е редно сънародниците му спокойно да изчакат обявяването на окончателните резултати.
В Кения от 2002 г. насам няма резултати от избори, които да не са били оспорвани, като понякога се е стигало и до сблъсъци и насилие, отбелязва Франс прес.