На брега на река Негованка край великотърновското Ново село започва скаутски лагер, в който ще се включат 60 деца, каза за БТА кметът на селото Христо Христов. Проявата се осъществява за четвърти път, с едно прекъсване през миналата година заради пандемичните мерки, посочи той.
Идеята е на кметския екип и на местния Център за работа с деца и младежи. Скаут клубът е наречен „ЗИЗУ“, което е съкращение от "Занимаваме се с интерес и заедно успяваме".
Мотото на тазгодишния тридневен лагер, който ще продължи до неделя, е „Таблета захвърли, край „Негованка“ детски лагер построи – природоразузнавач с велосипед стани“. Целта е децата да осъзнаят силата на семейството, на морала и възпитанието в природна среда, както и да придобият трудови и физически умения,  посочи той. По-големите ще обучават по-малките деца, ще има професионални обучители и състезателна атмосфера. Отборите са два, наречени „Орли“ и „Ястреби“.
Лагерът започва днес следобед с първа задача - издигане на палатки и всичко необходимо за оцеляване в гората. Всяко дете е с придружител, но за възрастните е предвидена съседна територия, в която пък те ще създадат свой палатков лагер, посочи Христов.
След тези три дни децата ще знаят как да накладат лагерен огън, как да си помагат, как да готвят и как да се впишат в природата, без да я замърсяват, каза той. Заради големия интерес през тази година освен деца от Ново село, има и техни гости от съседните села.