Законодателният орган на Калифорния има по-малко от три седмици, за да реши дали ще предприеме извънредна стъпка и ще се опита да удължи живота на последната функционираща атомна централа на Калифорния - решението ще бъде взето на фона на все по-неотложните въпроси за цената, за това кой ще плаща и какви са рисковете при земетресение.
Сесията на законодателния орган приключва на 31 август, когато всякаква работа ще бъде преустановена и единствено свикването на специална сесия от губернатора Гавин Нюсъм може да осигури допълнително време за обсъждане на мярката. Губернаторът демократ, спряган за възможен кандидат-президент, призова оператора "Пасифик гес енд илектрик" да направи така, че централата да продължи да работи и след планираното ѝ закриване до 2025 г. Нюсъм предупреди, че енергията, която централата произвежда, е необходима за гарантирането на надеждни услуги на фона на прехода на Калифорния към слънчева енергия, вятърна енергия и към други възобновяеми източници.
Очаква се щатското правителство да оповести позицията си днес, по време на тричасово заседание на Калифорнийската енергийна комисия, посветено на енергийните нужди на щата в ерата на климатичните променени. На заседанието ще бъде обсъдено каква роля може да играе атомната електроцентрала, построена преди десетилетия, в осигуряването на надеждно електроснабдяване за щата Калифорния, който има най-голямо население.
Сред хората, които поставят тези въпроси пред Нюсъм, е щатският сенатор Джон Леърд, демократ от Санта Круз, в чийто окръг е разположената на морския бряг АЕЦ. Тя  се намира на едно и също разстояние от Лос Анджелис и Сан Франциско.
Ако срокът на експлоатация бъде удължен, "кой ще плаща и ще има ли справедливост по този въпрос?", попита Леърд в свое интервю. "В близост до централата бяха установени допълнителни недостатъци, свързани с безопасността при земетресения, и необходимите подобрения така и не бяха завършени. Ще бъде ли обърнато внимание на това?".
Леърд постави въпроса и за други подробности, като например: кой ще плаща за поддръжката, която бе преустановена предвид плановете централата да бъде закрита до 2025 г.; дали "Пасифик гес енд илектрик" има време да поръча и да получи допълнителни количества радиоактивно гориво (и контейнери за складиране на отработеното гориво), за да може централата да продължи да функционира; и дали електричеството от реакторите ще попречи на прихода към вятърната енергия, за която се очаква, че ще навлезе през идните години.
Що се отнася до разноските, те може да достигнат милиарди долари.
"Наистина очаквам да видя дали...и как ще се справят с всички въпроси, свързани с възможното удължаване, преди да реша какво ще направя", заяви Леърд, имайки предвид възможно гласуване.
"Времето ни притиска. Така стигаме до въпроса дали могат да направят всичко необходимо, за да бъде срокът удължен отвъд 2025?", каза още той.
Във връзка с централата "Диабло каньон" стои въпросът дали правителството на Нюсъм, в координация с "Пасифик гeс енд rлектрик", може да намери начин да развали споразумение от 2016 г. между природозащитници, синдикати на служителите в централата и комуналното предприятие, тя да бъде закрита до 2025 г. Съвместното решение за закриването на централата беше наложено от калифорнийските енергийни регулатори, от законодателния орган и от тогавашния губернатор демократ Джери Браун.
Главната изпълнителна директорка на "Пасифик гес енд илектрик" Патриша "Пати" Поп заяви в разговор с инвеститори миналия месец, че до септември ще трябва да бъде прието щатско законодателство, за да може "Пасифик гес енд илектрик" да предприеме необходимите действия за удължаването на срока на експлоатация на централата.
Операторът "Пасифик гес енд илектрик", който от дълго време твърди, че централата е безопасна от сеизмична гледна точка, не каза много по въпроса дали ще настоява срокът на експлоатация да бъде удължен и след 2025 г. Компанията преценява тази възможност, като в същото време продължава да планира закриването на АЕЦ и нейния демонтаж, "освен ако тези действия не бъдат заменени съобразно нови щатски политики", заяви говорителката на "Пасифик гес енд илектрик" Сюзан Хон.
Друг основен въпрос е дали Нюсъм и законодателният орган ще се опитат да заобиколят регулаторните служби, които упражняват надзор върху централата, включително и могъщата Калифорнийска брегова комисия. Огромната охладителна система на централата разчита на подводни конструкции, които черпят вода от океана и изпускат вода в него.
Освен това "Пасифик гес енд илектрик" ще трябва да се сдобие с нов оперативен лиценз от Комисията за ядрено регулиране, за да може срокът да бъде удължен след 2025 г.
Като бъдат взети предвид всички тези висящи въпроси и малкото време, "виждаме, че е прибързано. Няма смисъл", казва Дейвид Вайсман, директор по законодателството в неправителствената организация "Алианс за ядрена отговорност".
"Централата не може да работи и ден повече от записаното в лиценза, който ѝ е даден от Комисията за ядрено регулиране", а срокът в него изтича през август 2025 г., каза още Вайсман.
Инициативата на Нюсъм срокът на експлоатация на реакторите да бъде удължен не съответства особено с позицията му от 2016 г., когато в качеството си на заместник-губернатор подкрепи споразумението за закриване в Комисията по щатските земи.
Сеизмичните проблеми в централата "не са незначителни опасения", каза той тогава. "Това не е най-доброто място, ако сте...загрижени за сеизмичната сигурност".
 
(Божидар Захариев)
(БТА)