Две постановки за деца ще гледат утре габровци в рамките на международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“. Представленията са в салона на кукления театър в Габрово, а пиесите са „Нарисувай ми човек“, която започва от 17:00 часа и „Разбойническа история“ - от 18:30, съобщиха от пресцентъра на общината.
Работилничката „Цветни семена“ ще е във фоайето на кукления театър. Там децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка и да я превърнат в жива картина. Организаторите ще предоставят различни по големина и цвят семена -  леща, чия и овес, с които децата да създадат своите картини.
Фестивалът започна на 6 август с  две постановки на открито -  „Полицаят Артър и неговия кон Хари“ на Държавния куклен театър в Бургас и „Театърът на Дом Роберто“ на трупата „Маозора“ от Лисабон, Португалия. Във фестивалните театрални съботи публиката ще може да види още представления на театри от Испания, София, Пловдив, Велико Търново, село Ботина. Между спектаклите са предвидени "работилнички  творилнички", които са под наслов „Живо и пъстро“. Те ще предлагат на децата разнообразни забавления, нови знания и умения.
Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ е организиран от фондацията „ОТ БГ“ в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Община Габрово. В четири поредни съботи от август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която те да изработят нещо със собствените си ръце.