Американската компания за безалкохолни напитки "Кока-Кола ХБК" (Coca-Cola HBC) съобщи, че е понесла еднократна загуба от 190 милиона евро (195 милиона долара) през първото полугодие, предаде Ройтерс. Загубата е в резултат на разходи, свързани с руския й бизнес, след като спря продажбата на напитките си в Русия през март след началото на войната в Украйна.
Гигантът за производство и бутилиране на безалкохолни напитки, който някога смяташе Русия за един от най-големите си пазари, също така очаква финансови загуби от около 82 милиона евро през второто полугодие, тъй като всичките й запаси в страната са "почти изчерпани", а производство или продажби на нейни напитки в Русия повече не се предвижда.
ХБК (HBC) е едно от многото бутилиращи подразделения на "Кока-Кола" (The Coca-Cola Company) по света и притежава руските й франчайзи за бутилиране и продажба на газираните напитки, произведени от американския гигант. "Кока-Кола" притежава повече от 20-процентов дял в ХБК.
"Кока-Кола ХБК", чиито акциите търгуват на Лондонската и Атинската борси, също така съобщи за спад на нетните печалби с 34 на сто или 153 милиона евро през първите шест месеца на годината. Според ревизираната оценка на компанията оперативните й печалби през 2022 г. ще са в диапазона от 740 до 820 милиона евро.
В Русия компанията притежава заводи за производство на безалкохолни напитки и сокове, включително съоръжения в Москва и Московска област, Санкт Петербург и Нижни Новгород.