13-годишната ученичка от Москва Екатерина Трушева е създала марсоход и ще участва в конкурса за конструктори на НАСА, съобщава lifenews.ru. Тийнейджърката заминава за САЩ и мечтае да покори НАСА. Тя е най-младият участник в руския отбор на конструкторите на космически системи. Екатерина има и макет на изобретената от нея машина за пътешествие по повърхността на друга планета.
Слънчеви батерии, жилищна част, болница и всичко друго има в звездолета „Земя” на Катя. Тя е помислила и за специална система за създаването на гравитация. Седмокласничката е уверена, че когато Слънцето охладнее, хората от нашата планета ще се евакуират. Машината й е разчетена за 500 човека от различни страни, а не само от Русия. Със „Земя” хората ще могат да напуснат планетата ни и да прекарат достатъчно време на кораба.

Такъв Ноев ковчег, а по-точно неговия проект, момичето представило на авиосалона МАКС-2013. Там Катя се запознала с директора на Международния университет по космическо образование Ралф Хекелм. Той й помогнал да стане член на руския отбор, който ще замине за САЩ, за да участва в конкурса за конструктори на НАСА.

"Там децата представят свои модели наречени moon buggy – специални машини за придвижване по повърхността на други планети. В подготовката на Катя й помага учител по физика. Конкурсът е практическо занятие. Най-главното е участниците да знаят устройството на механизма и да изберат тактика”, казва научният ръководител Виктор Алмаев.

Средствата на Катя за пътуването до САЩ ще осигури семейството й. В свободното от уроци време, тя е на компютъра и прави презентация на машината си. Цялото семейство е амбицирано Катя да осъществи мечтата си и да стане истински конструктор на космически кораб за междупланетни пътувания.