Турция може да предяви претенции спрямо Крим, ако полуостровът получи статут на независима територия. Според информация на медиите в южната ни съседка това може да стане по силата на документ, който Екатерина Велика е подписала с Османската империя през 1783 г., съобщи Lifenews.ru.
Руската императрица е подписала мирен договор с Османската империя през 1783 г., съгласно който Кримския полуостров влиза в състава на Русия. В подписания документ има клауза, според която полуостровът не може да бъде независим. Иначе Крим следва да се върне на Османската империя.

Руската медия се позовава на адвоката по международно право Всеволод Сазонов, според който този договор не определя принадлежност на Крим нито към Русия, нито към Турция. В договора ставало дума за правата на татарите, живеещи там, обяснява юристът. Според адвоката Сазонов Крим може да се намира както в зоната на интересите на Турция, така също и обсега на руските претенциии.

Припомня се референдумът в Крим през 1991 година, когато 93 на сто от жителите са избрали за себе си независимостта. Те поискали да се създаде Кримски ССР.

Същевременно стана ясно , че Севастопол може да влезе в състава на Крим. Това съобщи пред журналисти председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Парламентът е готов да разгледа инициатива за присъединяване на Севастопол в състава на автономията”, каза Константинов, като добави, че на първо място това решение трябва да се вземе от жителите на Севастопол.

„Нека сами жителите на Севастопол определят как се виждат в бъдеще”, каза председателят на кримския парламент и изказа предположение, че всички кримчани биха подкрепили присъединяването на града към автономията.  На 30 март ще се проведе референдум за статута на Автономната република Крим, напомня ИТАР-ТАСС.