Южнокорейското министерство на националното обединение, което се занимава с междукорейските дела, изрази съжаление, след като политически влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, обяви, че епидемията от ковид в КНДР е причинена от южнокорейски листовки, съобщиха агенциите
"Изразяваме силното си съжаление от многократно отправяните от Северна Корея безпочвени твърдения за пътя на ковид и за силно неуважителните и заплашителни изказвания от нейна страна", заяви министерството.
Севернокорейският лидер Ким обяви победа над коронавируса и отмени наложените през май противоепидемични мерки, съобщи по-рано Корейската централна телеграфна агенция.
На същото заседание, на което стана това, сестрата на Ким, Ким Йо-чен, от своя страна заплаши южнокорейските власти с унищожение, заплаши южнокорейските власти с унищожение, в случай че опитат да внесат заразата в КНДР. По думите ѝ Северна Корея е обезпокоена, че коронавирусът е започнал да се разпространява от пограничните райони с Южна Корея.
"Неоспорим факт е, че един човек или един предмет, заразен с вируса, само за миг може да зарази много други хора и да предизвика голяма криза. Като изхождаме от това, стигаме до извода, че повече не можем да не забелязваме непрестанния поток от боклуци от Южна Корея. Това е просто неетично престъпление. Важното е, че южнокорейските марионетки продължават да хвърлят листовки и мръсни предмети на наша територия", добави тя.
Южнокорейски военен говорител заяви, че армията поддържа постоянна готовност и е подготвена за "различни видове" провокации от страна на КНДР.
Войнственото говорене на Ким Йо-чен е обезпокоително, защото показва, че тя ще опита да обвини Южна Корея за всякакво възобновяване на епидемията от КОВИД-19 и се опитва да оправдае следващата военна провокация на Северна Корея, каза пред Асошиейтед прес Лайф-Ерик Ийзли, професор в Университета "Ихва" в Сеул.
През май Северна Корея призна за епидемия от варианта Омикрон на коронавируса и оттогава съобщи за 4,8 милиона "случая на треска" при 26-милионно население. Тя обаче съобщи, че само съвсем малка част от тях са болни от КОВИД-19, и твърдеше, че от седмици епидемията забавя хода си и че е отнела живота на едва 74 души.
Външни експерти предполагат, че вирусът се разпространил в Северна Корея, след като през януари тя за кратко отвори границата си с Китай за товарен трафик, и че разпространението му се е засилило след военния парад и други големи събития в Пхенян през април.
През май Ким забрани пътуванията между отделните градове и окръзи като противоепидемична мярка, но тогава подчерта, че икономическите цели трябва да бъдат постигнати, което означава, че по земеделските, промишлените и строителните обекти са продължили да се събират големи групи хора, отбелязва Асошиейтед прес.