Нивото на река Рейн може да падне под критични минимум тези дни, предупредиха германските власти, и да затрудни изключително много превоза на стоки - включително на въглища и бензин - в момент, когато Европа е в плен на суша и енергийна криза, предаде Асошиейтед прес.
"Това в особена степен важи за Рейн, чието плавателно стеснение при Кауб е с много ниско ниво на водата, но то остава проходимо за по-малки кораби", каза Тим Александрин, говорител на германското транспортно министерство.
Властите предвиждат, че утре сутрин нивото на реката при град Кауб ще падне под отметката от 40 сантиметра и ще продължи да спада и през уикенда. Въпреки че това все още е над рекордния спад до 27 сантиметра през октомври 2018 г., много от по-големите кораби може да срещнат трудности при преминаването на този участък, който се намира по средата на Рейн между Майнц и Кобленц.
"Положението е доста драматично, но все още не чак толкова, колкото през 2018 г.", каза Кристиан Лоренц, говорител на германската логистична компания Ха Ге Ка (HGK).
Задържащото се от седмици сухо време в Европа намали сериозно нивото на едни от най-големите ѝ водни пътища, което се превърна в истинско главоболие за германските заводи и електроцентрали, които са силно зависими от доставките по вода, а това прави забавянето на икономическия растеж все по-вероятно, посочва Асошиейтед прес. Затова за Германия превозът на стоки по вътрешните водни пътища е много по-важен, отколкото за много други западноевропейски страни, отбелязва компанията за икономически анализи "Кепитъл Икъномикс" (Capital Economics).