Прокуратурата в южния италиански град Салерно приключи разследването на застрахователни измами в особено големи размери, съобщиха местни медии, цитирани от световните агенции. Карабинерите са връчили прокурорски известия на 151 души, между които политици, адвокати и лекари, чиито имена засега не се съобщават.
Разследването е започнало през 2009 г. по жалба, постъпила в прокуратурата в град Ночера Инфериоре. Следствените действия постепенно обхващат градовете Салерно и Вало дела Лукания и броят на разследваните нараства от 62 на повече от 150 души.

Начело на престъпния сговор е стоял адвокат, който използвал лъжесвидетели и лекари, които са издавали медицински свидетелства за фиктивни пътно-транспортни произшествия. Въз основа на тези „доказателства" са отправяни искове към застрахователите, които в повечето случаи са предпочели да погасят щетите от автомобилните „катастрофи" преди да се стигне до съдебни процеси.

Салерно е град с над 130 000 жители и административен център на едноименната провинция. В съвременната история е известен с това, че от февруари до август 1944 г. е бил столица на Италия, където три последователни правителства на националното единство са подготвяли следвоенното бъдеще на страната. Смята се за зона на влияние на неаполитанската камора.