Президентските избори в Кения преминаха при ниска избирателна активност. Час преди местата за гласуване да затворят, тя беше едва 56 процента. Някои избиратели заявиха, че не вярват, че истинската промяна е възможна, предаде Асошиейтед прес.
Надпреварата, която е необичайна с това, че изправя един срещу друг дългогодишен опозиционен деец, подкрепен от действащия президент, срещу действащия вицепрезидент, се смята за доста оспорвана, но премина спокойно. Прогнозите са, че може за пръв път в историята на Кения - икономическия център на Източна Африка -  да се стигне до балотаж на избори за държавен глава.
Смята се, че на тези избори икономическите теми може да се окажат доста по-важни за избирателите от етническото напрежение, което на предишни избори е довеждало дори до жертви.
Кения се отличава със сравнително демократична система в регион, в който лидерите понякога се вкопчват във властта и не я пускат с десетилетия. Стабилността на тази страна е изключително важна за мнозина, като се започне от чуждестранните инвеститори, премине се през обикновените търговци на улицата и се стигне до размирните съседи на Кения - Етиопия и Сомалия.
Основните кандидати за президентския пост са Райла Одинга, демократичен активист, който от 25 години се опитва да стане президент, и 55-годишният вицепрезидент Уилям Руто, който заложи в кампанията си на това да изтъква бедността, в която е израснал като дете, за да се хареса на кенийците, които от дълго време са свикнали да ги управляват политически династии.