Румъния може да регистрира икономически растеж от 2-3 процента през тази година, вероятно дори по-висок, заяви във вторник управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску на конференция, представяща доклад за инфлацията, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.
„Вероятно някъде около 2-3 процента според мен, тъй като съм по-песимистично настроен, но може и повече. Ако има тенденция на стагнация през третото тримесечие спрямо първото тримесечие, което беше 5,7 или 6 процента. Така че ние се опитваме заедно с правителството да намалим инфлацията, без да създаваме рецесия и без да засягаме твърде много пазара на труда. Трябва да бъдем много внимателни как насочваме и как калибрираме паричната политика", каза Мугур Исъреску.
Попитан от журналисти по време на конференцията дали референтният индекс на потребителския кредит може да надхвърли 5 процента, както бе изчислено от икономически анализатори, той каза, че който е направил изчислението за 5 процента, „го е направил добре“.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)