Морският лед в Антарктика през месец юли е достигнал най-малката си площ, регистрирана в последните 44 години, откакто се правят сателитни проучвания, предаде Франс прес, като цитира Европейската служба за климатичните промени "Коперник".
От 1979 г. учените разполагат с много точни измервания на ледените блокове в Северния и Южния полюс благодарение на сателитите. Това са образувания, които плуват в океана и топенето им не повишава морското равнище, но допринася косвено за глобалното затопляне, тъй като водите абсорбират повече топлина.    
Нормалният цикъл на морския лед, както в Арктика, така и в Антарктика, е, че той се топи през лятото и се образува отново през зимата. 
В дългосрочен план топенето е бързо в Гренландия и в Арктика, но в Антарктика то е с по-умерени темпове, въпреки значителните годишни и регионални вариации. Учените признават, че нямат много познания точно за това явление.
Морският лед през месец юли, когато е зима в южното полукълбо, e достигнал около 15,3 милиона квадратни километра средно, или с 1,1 милиона квадратни километра по-малко от средното ниво за този месец в периода между 1991 и 2020 г., сочат данните на специалистите от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".
В края на лятото там, през февруари, той бе намалял до исторически минимум, което сериозни притесни учените. Нивото му бе с 30 процента по-малко от средното за три десетилетия между 1981 и 2010 г. 
В Арктика морският лед е бил с четири процента под средното ниво през юли, показват наблюденията на експертите от службата "Коперник".
2022 г. е година на климатични рекорди в света, припомня Франс прес.