Поредица от изключителни морски топлинни вълни са избили над 50 морски форми на живот в Средиземно море между 2015 г. и 2019 г., според ново, частично италианско проучване, публикувано във вторник, предаде агенция АНСА.
Повечето от случаите на масово измиране се отнасят до корали, гъби и макроводорасли, но в списъка има и риби, се казва в международното проучване, съставено отчасти от Националния изследователски съвет (CNR-IRBIM) на морския изследователски институт и публикувано в „Глобал Чейндж Байолъджи“ (Global Change Biology).
Феноменът е засегнал хиляди километри крайбрежие от Алборанско море до източните брегове на Средиземноморието [в пространството] между повърхността и 45 метра надолу, се казва в доклада.
„За съжаление, резултатите показват за първи път ускоряване на екологичните въздействия, свързани с изменението на климата, безпрецедентна заплаха за здравето и функционирането на неговите екосистеми“, каза изследователят на Морския изследователски институт Ернесто Азуро.
„Това, което е най-тревожно, е взаимодействието между затоплянето и наличието на нови патогени в морската среда, чийто ефекти, които все още до голяма степен са неизвестни“.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с италианската агенция АНСА)