Десният блок в Италия  е напът да спечели голямо мнозинство в двете камари на италианския парламент. Това показва ново допитване в навечерието на предсрочните избори, които ще бъдат на 25 септември, предадоха Ройтерс и италиански медии.
Допитването на мозъчния тръст "Институт Катанео" показва, че десноцентристите ще спечелят 245 места в 400-местната Камара на депутатите и 127 места в 200-местния Сенат. Този блок включва консервативната партия "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони, крайнодясната партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони и крайнодясната  "Лига" на бившия вътрешен министър Матео Салвини. Коалицията включва и по-малки центристки съюзници.
Проучването показва, че левоцентристкият блок, оформил се през изминалия уикенд и оглавяван от лявата Демократическа партия на бившия премиер Енрико Лета ще получи 107 места в долната камара и 51 места в горната.
Останалите места в парламента ще бъдат разпределени сред по-малки коалиции и партии.
Левоцентристите от известно време се опитват да сформират силна коалиция пред десноцентристите. Тези усилия претърпяха значителен удар през изминалия уикенд, когато Лета успя да привлече на своя страна няколко партии, но изгуби подкрепата на центристката партия "Ационе" на бившия министър на икономиката в правителството на Матео Ренци - Карло Календа. Той каза, че се оттегля от коалицията с левите, защото в нея са влезли партии, допринесли за свалянето на правителството на Марио Драги. Сега Календа преговаря с центристите от "Италия Вива" на бившия премиер Матео Ренци за създаване на центристка коалиция. Но тя би спечелила едва 23 места в двете камари, показва допитването.
Антисистемното "Движение 5 звезди" на бившия премиер Джузепе Конте, което влизаше в състава на трите последни кабинета в Италия, и което засега се явява на изборите само, ще получи едва 27 места в Камарата и 12 места в Сената.
За левицата и центристите единственото успокоение пред възхода на десницата е, че те малко вероятно тя да постигне мнозинство от две трети в парламента, което би й позволило да налага конституционни реформи без референдум. А една такава реформа е прякото избиране на президент, за което настояват "Италиански братя", чиято лидерка Джорджа Мелони е в най-добра позиция да стане следващ премиер на Италия. Редица допитвания показват, че в самата десницата партията на Мелони води с 24,2 процента пред тази на Салвини с около 14 процента и тази на Берлускони с около 9 процента.