Корейската формация „Юнгсу Чой тайни оркестър“ закрива международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец, партньор на който е БТА. Концертът на музикантите ще се състои тази вечер. На сцената те ще представят шест произведения, две от които са оригинални композиции на Юнгсу Чой. 
„Ние правим интерпретации и нови аранжименти на класически джаз произведения на Чарли Паркър, Джон Колтрейн, Дюк Елингтън и други музиканти. Винаги ни е било интересно как могат да звучат те през нашия прочит“, коментира Чой. По думите му, композициите, създадени от него са трудни за изпълнение. „Затова избирам най-добрите млади корейски музиканти от различни конкурси“, допълва композиторът. Вдъхновенията си за новите аранжименти Чой намира освен в джаз музиката, още в киното и поп културата. По думите на композитора и продуцент на формацията, уточнението „тайни“ (от английски език tiny – малък) в името на оркестъра се дължи на факта, че той съществува като „компактен биг бенд“.
Към момента „Юнгсу Чой тайни оркестър“ има един издаден албум – „Tschüss jazz era“ (2018), който получава номинация за най-добър джаз албум на Корейските музикални награди.
Фюжън между фолклор и джаз представят в последната вечер на фестивала от групата „Монтуно-бг“. В програмата за концерта те включват произведения от албума им „My burning heart“. В него са включени общо 14 композиции, като 10 от тях са на създателя на проекта Краси Желязков. „Тук ще представим един малко по-жив вариант на това, което сме записали преди една година“, коментира той.
На сцената излизат музикантите Ася Пинчева (вокал), Радослав Славчев – Ривърмен (бас китара), Павел Цонев (клавишни), Деян Илиев (барабани) Атанас Хаджиев (саксофон) и Желязков (българска тамбура, китара).
„Основната идея е да създадем един наш регионален отпечатък, защото много хора, известни музиканти, са опитвали да интерпретират българската традиционна музика – някои успешно, някои неуспешно. Затова моята идея беше такава – да направим една типично българска формация, която да интерпретира и да уедини традиционната българска музика с джазовите хармонии и импровизации“, казва Желязков. По думите му, етно музиката в световен мащаб започва все повече да доминира, а българският фолклор се отличава и заради своята сложност.
В последната вечер на джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“ ще свири и Биг бендът на Българското национално радио. Формацията ще се изяви на сцената като квинтет в състав Петър Момчев (саксофон), Цветан Траянски (тромбон), Димитър Шамов (контрабас), Стефан Кожухаров (барабани) и Антони Дончев (пиано). „Ние решихме като за първи фестивал в Боровец да поднесем една програма, която е от т.нар. джаз стандарти. Само че сме избрали малко по-съвременни от тях, да не се връщаме съвсем към корените на джаза. Ще свирим произведения на Телониъс Монк, Хърби Хенкок, Уейн Шортър и др.“, коментира пред медии Дончев.
На закриването на джаз фестивала в Боровец присъстват кметът на Самоков Владимир Георгиев, посланикът на Южна Корея Ли Хо-шик, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и генералният директор на БНР Милен Митев.
В понеделник вечерта на сцената на форума се изявиха „Александров рагтайм бенд“ и квартетът на Антонио Флинта.