Европейският съюз очаква от Иран и Съединените щати да вземат "много бързо" решение дали приемат компромиса, договорен във Виена, за спасяване на международното споразумение от 2015 г. за иранската ядрена програма, заяви днес Петер Стано, говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.
Агенцията отбелязва, че Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) на практика не се прилага, откакто САЩ се изтеглиха от него през 2018 г. при президента Доналд Тръмп.
"Всичко, което можеше да бъде договорено, бе включено в окончателната версия на текста и сега страните (по сделката от 2015 г.) трябва да вземат (съответните) политически решения", каза говорителят на Борел. След което подчерта: "Отговорът трябва да е да или не. Няма повече място за други компромиси."
"В качеството си на координатор на преговорите, Жозеп Борел очаква решаващи политически решения", даде да се разбере неговият говорител. Стано уточни, че Борел не е фиксирал крайна дата, но очаква страните "да вземат това решение много бързо".
В случай че компромисът бъде одобрен от Вашингтон и Техеран, ръководителят на европейската дипломация ще свика среща на министрите на външните работи на държавите, подписали споразумението във Виена преди седем години - Иран, от една страна, и шестте световни сили (САЩ, Китай, Русия, Франция, Германия и Великобритания), от друга, добави неговият говорител.
"Преговорите приключиха, това е окончателният текст... и той няма да бъде предоговарян", написа Борел в Туитър вчера след края на започналите през април миналата година преговори в австрийската столица за спасяване на СВПД.
Сделката има да цел да гарантира цивилния характер на ядрената програма на Иран в замяна на смекчаване на санкциите срещу него. Откакто обаче Тръмп изтегли САЩ от споразумението и възстанови американските санкции задушаващи иранската икономика, Техеран започна постепенно да се отказва от ангажиментите, които бе поел, отбелязва АФП.
Иран каза, че проучва компромиса.
Текстът на 25 страници предвижда Вашингтон отново да стане страна по споразумението, а санкциите срещу Техеран да бъдат вдигнати, в замяна на което той пак да започне да спазва своите ангажименти по СВПД.
Иран твърди, че никога не се е стремял да се сдобие с атомна бомба - нещо, от което Западът се опасява.