УНИЦЕФ България започва поредица от информационни срещи, които целят да разяснят на семействата от Украйна как могат да запишат децата си на училище и детска градина в България. Това съобщиха от пресцентъра на УНИЦЕФ България. 
Инициативата е в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците, Министерството на образованието и науката, "Фондация за достъп до права","Фондация Астра Форум", Българския Червен кръст и Фондация „За доброто“. 
Юристи, образователни и здравни експерти ще предоставят актуална информация за записването в училище и здравните изисквания. Ще има възможност украинските семейства да зададат своите въпроси, а срещите ще бъдат предавани и онлайн. Целта е информацията да помогне на родителите да се запознаят подробно с българската образователна система, да направят информиран избор и да са наясно със стъпките, които трябва да предприемат. 
Първата среща ще е в петък, 12 август, от 10:00 часа в хотел „Берлин Грийн Парк“, комплекс Златни пясъци. През август такивa информационни сесии ще се проведат в областите Варна, Бургас, Добрич и София. Целта е да се достигне до повече от 10 хил. бежанци, които да получат информация по време на кампанията.
Записването в българско училище или детска градина ще даде възможност на децата от Украйна да учат и общуват със своите връстници в България, да се развиват и да получат допълнителна подкрепа в училищната среда, посочват от УНИЦЕФ България.