Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е пристигнал на инспекция на мястото, където се строи първата турска атомна електроцентрала - АЕЦ "Аккую", предаде телевизия А Хабер.
Ердоган е съобщил за предстоящата инспекция на обекта пред репортери на връщане от посещението си в Сочи миналата седмица.
Президентът е пристигнал на мястото днес веднага след участието си в церемонията по изпращането на новия турски сондажен кораб "Абдулхамид Хан" на първата му мисия в Средиземно море.
Проектът за завършването на строителството на АЕЦ "Аккую" (в Южна Турция) бе сред темите на разговорите на турския президент в Сочи с руския лидер Владимир Путин. Ердоган посочи, че не се очаква забавяне при реализацията на проекта за атомната електроцентрала. 
Спазването на графика и завършването на АЕЦ "Аккую" навреме е много важно, тъй като тя ще покрива 20 процента от нуждите на Турция от електроенергия, отбеляза той.
Проектът е осъществяван от компанията "Аккую нуклеар", в която над 99 процента от акциите се притежават от корпорацията Росатом, въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Турция и Русия през май 2010 г.
Първият блок на атомната електроцентрала, изграждана в средиземноморския окръг Мерсин, се очаква да заработи още през следващата година.  
Електроцентралата ще се състои от общо четири енергоблока и ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10 процента от потреблението на електроенергия на страната.   
На 2 август турското министерство на енергетиката направи изявление, в което изрази надежда, че разногласията между компанията "Аккую нуклеар" ("Akkuyu Nuklear"), която изгражда АЕЦ "Аккую", и турския главен изпълнител няма да повлияят на изпълнението на най-важния енергиен проект за страната.   
"Аккую нуклеар", турското подразделение на "Росатом", обяви наскоро че прекратява договора си с турската фирма "И Дже Ичташ" и че е подписала договор за инженеринг, строителство и доставка с "ТСМ Енержи". Според турския търговски регистър базираната в Мерсин "ТСМ Енержи“ е собственост на три компании със седалище в Русия. "И Дже Ичташ“ определи решението като незаконно и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията обвини "Росатом", че се опитва "да ограничи турското корпоративно присъствие" в проекта за АЕЦ "Аккую".
Според турски медии спорът би могъл да застраши сроковете за завършването на АЕЦ "Аккую".