Министерството на културата напомня на държавните органи и неправителствените организации, свързани с културата, че приема номинации за 2022 г. за годишното държавно отличие “Св. Паисий Хилендарски” за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с историята и традиции на страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Предложенията до министъра на културата следва да съдържат мотивите за награждаване, свързани с приноса на твореца към националната културна идентичност и духовни ценности, както кратка биографична справка и данни за контакт с номинирания. Писмените предложения ще се приемат в деловодството на Министерството на културата в срок до 1 септември.
Отличието се връчва от министър-председателя на Република България в тържествена обстановка по повод Деня на народните будители - 1 ноември. Носителите получават грамота и почетен знак, на които е изобразен свети Паисий Хилендарски, както и парична сума в размер на 10 000 лв.
Носители на държавната награда “Свети Паисий Хилендарски” последователно от 2000 г. са проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн, акад. Антон Дончев, акад. Васил Казанджиев, Владимир Зарев, Васил Михайлов, проф. Димитрина Гюрова-Савова, проф. Вера Найденова и проф. Надежда Драгова.
От министерството припомнят, че 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски е включена в Списъка на бележити годишнини на организацията за периода 2022-2023 г. и се чества с различни инициативи през цялата година. /ИРС