Гръцкото правителство съобщи днес, че парламентът ще поднови работата си една седмица по-рано от предвиденото, като прие искането на лявата опозиция за "извънреден дебат“ по скандала с телефонното подслушване, който разтърсва страната, предаде Франс прес.
„Правителството се съгласи да измести началото на работата на парламента от 31 август, както бе планирано по-рано, на 22 август, каза говорителят на правителството Янис Иконому пред репортери.
Консервативното правителство на Кириакос Мицотакис е подложено на огромен натиск след разкриването, че националната разузнавателна служба (EYP) е послушвала през 2021 година телефона на Никос Андрулакис, евродепутат, избран за лидер на третата по големина партия в парламента социалистическата партия ПАСОК.
Вчера, часове след като премиерът призна за подслушването на Никос Андрулакис от разузнаването, и го определи като "грешка", лидерът на основната опозиционна лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас поиска да бъде прекратена лятната ваканции на парламента и да бъде насрочен извънреден дебат по скандала с подслушването.
„Днес никой не може да каже колко и кои политици, журналисти или други граждани са засегнати от вдигането на секретността“, заяви Алексис Ципрас, който е бивш премиер (2015-2019).
Скандалът, който миналата седмица доведе до две оставки в обкръжението на Кириакос Мицотакис, включително на шефа на разузнаването Панайотис Контолеон, продължава да трови политическия климат, като опозицията поиска оставката на Кириакос Мицотакис, допълва АФП.
„Министър-председателят се опитва да печели време, но времето е срещу него“, каза Никос Андрулакис вчера, след като Кириакос Мицотакис отрече да е отговорен за случая, заявявайки, че не е знаел за решението разузнаването да подслушва Никос Андрулакис.
Мицотакис заяви вчера в обръщението си към нацията: "Това, което се случи, може да е било законно, но е било грешка. Аз не знаех и очевидно никога не бих го допуснал". Гръцкият премиер заяви, че е разбрал за подслушването на Андрулакис едва "преди няколко дни" и обяви мерки за затягане на контрола върху дейността на разузнавателната служба и повишаване на прозрачността на нейните практики.
През април гръцкият финансов журналист Танасис Кукакис заяви, че е бил уведомен от групата за дигитални права „Ситизън лаб“ (Citizen Lab), че телефонът му е бил обект на наблюдение чрез софтуера Predator от юли до септември 2021 г. Комитетът за защита на журналистите беше призовал за бързо и задълбочено разследване, за да се установи кой е организирал това наблюдение и да му се потърси отговорност.
Правителството отрича да използва шпионския софтуер Predator, а Мицотакис не спомена случая с журналиста при вчерашното си обръщение към нацията, отбелязва „Катимерини“.
Националната разузнавателна служба отговаря директно пред кабинета на министър-председателя - промяна, която Мицотакис сам въведе след спечелването на изборите през 2019 г., припомни Асошиейтед прес.