Западът трябва да продължи натиска над режима на Александър Лукашенко, заяви лидерката на беларуската опозицията Светлана Тихановска, цитирана от Франс прес. В същото време тя призова нейната страна да не бъде поставяна в една група с Русия в контекста на войната в Украйна.
"Лукашенко не трябва в никакъв случай да бъде легитимиран на международната сцена", настоя Тихановска пред полския в. "Жеч посполита" точно две години след президентските избори, които Тихановска обяви тогава, че е спечелила, но официалните избирателни власти обявиха Лукашенко за победител и последваха протести на опозицията, потушени със сила и с арести.
Към днешна дата в Беларус все още има 1261 политически затворници, по данни на "Весна", една от водещите организации за защита на правата на човека в източноевропейската страна.
Според Тихановска санкциите на Запада срещу режима остават дават много възможности за заобикаляне и властите не се чувстват принудени да освободят политическите затворници.
"Западните страни твърдят, че не искат да наказват беларуските работници със санкции, но нима затворниците зад решетките не страдат? Западът трябва да си отвори очите", заяви опозиционната лидерка, чийто съпруг, задържан през май 2020 г., беше осъден на 18 години в затворнически лагер.
Тихановска, която живее в изгнание в съседна Литва, също така заяви, че войната в Украйна е засилила зависимостта на Беларус от Кремъл, към който Александър Лукашенко изглежда по-лоялен от всякога. В момента страната служи за тилова база за руските сили. В същото време тя настоя, че Западът не трябва да поставя Беларус и Русия в една група, а "трябва да покаже на Кремъл, че анексирането на Беларус от Русия е немислимо".