Движение за гражданско неподчинение, наречено "Дон'т пей Ю Кей" ("Don't pay UK" - "Не си плащай, Обединено кралство" - бел. р.), призовава британците да не си плащат сметките за газ и електричество от октомври, съобщава в. "Гардиън". По този начин активистите се надяват да окажат натиск върху доставчиците на енергия, за да понижат цените.
Датата не е избрана случайно. От октомври отпадат пределните цени, определени от регулатора за газа и електричеството, след силното им увеличение с 54 процента през април. Ново поскъпване според анализатори може да последва през януари, а след това и през април.
До този момент групата е получила 93 000 ангажимента за отказ от плащане на фактурите от 1 октомври.
За да има успех, акцията трябва да събере 1 милион души, които да обещаят, че няма да плащат, посочва групата на сайта си. Тя припомня, че неплащането на сметки не е нова идея и че това вече се е случвало във Великобритания през 1980-те и 1990-те години, когато над 17 милиона души отказаха да плащат т.нар. "Пол такс" (Poll Tax - данък на всеки пълнолетен човек от населението - бел .р.), което допринесе за сваляне на правителството на Маргарет Тачър и отмяна на най-твърдите му мерки.
Движението иска да събере 1 милион поддръжници, за да има тежест "срещу енергийните компании и правителството, които ни се подиграват".