Сърбия е най-голямата военна сила в региона (бел. ред. на Западните Балкани) според годишния доклад "Global Firepower", който оценява военната сила на 142 държави, варираща от разнообразието на оръжия и налична работна сила до географско местоположение и финансова мощ, съобщава агенция Бета. Сърбия се намира на 61-во място и се оценява, че има тенденция на нарастване на военната сила.
Коментирайки тази новина, генералният секретар на Лигата на социалдемократите във Войводина Боян Костреш казва, че това не означава много, тъй като Сърбия е страна, заобиколена от членки на НАТО и би било желателно управляващите да са инвестирали тези пари в нещо друго.
"Това, че Сърбия е най-голямата военна сила в региона е доказателство за хвърлени на вятъра пари на данъкоплатците, които имат лоши болници, училища, ниски заплати и пенсии и като цяло живеят лошо", казва Костреш за вестник "Данас".
"Бих предпочел Сърбия да е икономически най-силна в региона, нейното здравеопазване да е най-доброто и да е лидер в образованието. Би ме радвало също така да сме водещи по големина на заплатите и пенсиите. Можеше да инвестираме много по-разумно парите, изхарчени за въоръжение, защото това, че военно сме най-силни в региона, не означава много - ние сме заобиколени от страни членки на НАТО, от която вече загубихме една война, когато Сърбия имаше най-силната армия в региона. Военната реторика и  мечтите за "сръбски свят" са пагубни. Сърбия трябва да се обърне към европейските интеграции", казва Боян Костреш.
Според доклада "Global Firepower" от държавите от Балканския регион Гърция се нарежда на 27-мо място, следвана от Румъния – 38-мо, веднага след Сърбия (на 61-во място) като военна сила се нареждат Хърватия и България, съответно на 62-ро и 67-мо място. Черна гора е на 132-ро място, Република Северна Македония на 135-то, Албания на 115, Косово на 140-то от 142 разглеждани страни.