Стотици граждани на Шри Ланка днес се събраха, за да протестират срещу репресиите от страна на правителството и използването на извънредно приети закони срещу мирни протестиращи. Демонстрантите настояваха властите да реагират на най-тежката икономическа криза в страната, предаде Асошиейтед прес.
Протестиращите, водени от религиозни и профсъюзни лидери, се събраха на "Площада на Независимостта" в столицата Коломбо и отправиха няколко искания към правителството, сред които прекратяване на арестите на мирни протестиращи, незабавното разпускане на парламента и подпомагане на хората, затруднени от недостига на основни стоки.
Четирите месеца на улични протести достигнаха своята кулминация миналия месец, когато бившият президент Готабая Раджапакса избяга в Сингапур и подаде оставка, след като демонстранти нахлуха в неговата резиденция и окупираха няколко ключови правителствени сгради. Неговият брат Махинда Раджапакса подаде оставка като министър-председател през май, а преди него още четирима членове на тяхното семейство напуснаха своите министерски постове.
Протестиращите обвиняват цялото семейство Раджапакса, че е вкарало страната в криза, заради лошото си управление и корупцията.
Бившият министър-председател Ранил Викремесингхе беше избран от парламента за президент на страната, за да довърши петгодишния мандат на Раджапакса, който приключва през 2024 година. Много от протестиращите обаче са недоволни от него и твърдят, че той е бил подкрепен от депутати, които все още са лоялни към Раджапакса, за да предпазят доскоро управляващото семейство от отговорност. Няколко групи първоначално свикаха голям митинг, за да принудят Викремесингхе да подаде оставка, но липсата на достатъчно подкрепа ги принуди да организират по-малки протести. Недоволстващите призоваха за съставяне на временно правителство, за разпускането на парламента и за нови избори.
След избирането си Викремесингхе упълномощи военните и полицията да разтурят насилствено протестните лагери и да арестуват онези, за които установят, че са нахлули в президентския дворец и в други държавни сгради. 
Настоящият президент на Шри Ланка посети днес генералния щаб на въоръжените сили на страната и благодари на военните, които защитаваха парламента при опитите на протестиращите да нахлуят в него през миналия месец. "Ако бяхме изгубили парламента, това щеше да създаде огромен проблем. Ние щяхме да сме изгубили онази управленческа система, която ни е позната", заяви Викремесингхе и допълни, че сега депутатите трябва да спечелят доверието на хората.