Войната в Украйна и последствията й ще струват на германската икономика над 260 милиарда евро (266 милиарда долара) до 2030 година. Това се посочва в проучване на няколко института, публикувано днес и цитирано от ДПА.
Заетите през идната година ще са с 240 000 по-малко, отколкото, ако нямаше война, съобщиха Институтът за трудовия пазар и професионалното образование и обучение (IAB), Федералният институт за професионално образование и Обществото за икономически структурни проучвания.
Експертите, осъществили проучването, се базират на предположението, че санкциите срещу Русия ще останат в сила до 2030 година, дори ако войната приключи преди това.
"Заради последствията от войната постпандемичният икономически подем няма да се осъществи“, заяви Енцо Вебер от Института за трудовия пазар и професионалното образование и обучение.
По-високите цени на изкопаемите горива ще са най-пагубният фактор за експортната икономика и частното потребление, според проучването, като най-много работни места ще бъдат загубени в хотелско-ресторантьорския сектор, социалните услуги и производството на хранителни стоки. 
При сценарий с двойно повишение на цените на електроенергията 660 000 души по-малко ще имат работа през 2024 година, отколкото би бил броят на незаетите, ако нямаше война, заключават авторите на проучването.