Турция е издала навигационно уведомление (НАВТЕКС) за зоната, в която сондажният ѝ кораб "Абдулхамид Хан" ще извършва дейности в Източното Средиземноморие, съобщи електронното издание на турския в. "Сабах".
Новият кораб, който бе изпратен на първата си мисия днес, ще бъде разположен във водите край окръг Анталия, на 55 км от град Газипаша. Според издадения от турските власти НАВТЕКС корабът ще изпълнява дейностите си в зоната до 7 октомври.
"Абдулхамид Хан" отплава днес към кладенеца Йоруклер-1, където ще извършва проучвателните си дейности след церемония с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и министъра на енергетиката Фатих Дьонмез. Корабът "ще продължи да търси, докато не намери нещо", заяви президентът на церемонията по изпращането, предаде ДПА.  
С тази стъпка Турция възобновява дейностите си по издирване на въглеводороди в Източното Средиземноморие след двугодишно прекъсване. Това идва в момент, когато отдавнашното напрежение между Турция и Гърция отново се изостри на фона на обвинения от турска страна, че Атина нарушава демилитаризирания статут на егейски острови, и други твърдения, пораждащи търкания между двете съседки.