Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започна обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала "Гюешево - Дупница", съобщиха от АПИ.
Трасето ще осигури комфортна връзка между Трансевропейски транспортен коридор "Ориент/Източно-Средиземноморски", по който е трасето на автомагистрала "Струма" и границата с Република Северна Македония. Участъкът е част от основната ТЕN-Т мрежа. Очаква се магистралата да бъде около 62 км.
Изграждането на новата пътна артерия с магистрален габарит, дублираща част от републиканските пътища I-6 Гюешево – Кюстендил и II-62 Кюстендил – Дупница, ще осигури бърз, комфортен и безопасен превоз на хора и товари, както и директна връзка при Дупница с автомагистрала "Струма" и цялата автомагистрална мрежа.
С изпълнението на обществената поръчка във фаза идеен проект ще бъдат разгледани вариантни решения за реализиране на трасето между граничен пункт "Гюешево" и автомагистрала "Струма", с проектна скорост 120 км/ч и габарит Г27, след което ще се пристъпи към провеждане на съответните екологични процедури. След произнасянето на компетентния орган по околна среда ще може да се премине към разработването на техническия проект за одобреното трасе, включително и проект за Подробен устройствен план.
Прогнозната стойност за изпълнение на обществената поръчка за проектиране е 3,1 млн. лв. без ДДС, а средствата са от бюджета на АПИ. Срокът за изработване на проекта е 150 календарни дни от датата на сключване на договора и включва само времето за проектиране.
Кандидатите могат да подават оферти до 15 септември 2022 г.