Развитието на селския туризъм в Албания, благодарение на държавните стимули и страстта към органичното земеделие, предизвиква интерес и към използването на някои автохтонни семена, предаде специално за БТА албанската агенция АТА.
Сократ Яни, професор в Селскостопанския университет в Тирана, ангажиран почти 40 години в интензивни проучвания и изследвания за опазването и устойчивото използване на албанските автохтонни растителни генетични ресурси, казва, че „развитието на агротуризма насърчава използването на стари албански семена"
„Поради климатичните и географските условия Албания има най-богатата автохтонна банка за семена и разсад в региона с около 4500 сорта“, каза Яни.
Професорът по селско стопанство обясни в интервю, че от година на година има все повече хора, които се интересуват от отглеждането в собствените си градини или в своите агротуристически ферми старите автохтонни сортове от албанската земя.
Тяхното развитие би било печеливш бизнес във време, когато световните пазари са все повече ориентирани към местни органични продукти.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)