Фаворитката в надпреварата за поста британски премиер Лиз Тръс заяви днес, че все още предпочита данъчни облекчения за подкрепа на икономиката, вместо преки помощи за домакинствата, изправени пред безпрецедентно нарастване на енергийните сметки, съобщи Ройтерс.
Благотворителни организации, бизнес групи и политици призоваха Тръс и нейния съперник Риши Сунак да обяснят как ще помогнат на британците да се справят с прогнозираното 82-процентно увеличение на цените на енергията през октомври.
Сунак, който през май докато заемаше поста финансов министър създаде план за подкрепа на домакинствата на стойност 15 милиарда лири (18,14 милиарда долара), обеща пряка подкрепа. Тръс заяви, че предпочита данъчни облекчения.
В отговор на повтарящите се въпроси защо отхвърля предоставянето на пряка помощ на домакинствата, Тръс заяви пред медиите, че не смята, че на хората трябва да се налагат най-високите от 70 години насам данъци, а после част от парите от тях да им се връщат под формата на помощи за домакинствата.
Тръс обещава приемането на извънреден бюджет, ако спечели вътрешнопартийния вот.
"Няма да пиша бюджета предварително. Ще видим наесен какво е положението, но се ангажирам хората да получат подкрепа", заяви тя.
Говорител на кампанията на Сунак каза, че планът на Тръс няма да помогне на голяма част от британските семейства, а пенсионерите няма да получат никаква помощ.