Държавната електрическа компания на Шри Ланка обяви днес повишение с 264 на сто на тарифите си за малки потребители, докато увеличението при по-големите потребители няма да е толкова високо, предаде Франс прес.
Скокът от 264 на сто засяга две трети от общо 7,8 милиона домакинства, потребяващи по-малко от 90 киловата месечно.
Големите потребители от утре, 10 август, ще плащат около 80 на сто повече, според официалната информация. 
Потребител, използващ по-малко от 30 киловата, ще плаща 28,50 рупии за киловат спрямо сегашните 7,85 рупии.
Големите потребители, на които досега бяха фактурирани 45 рупии за киловат, вече ще плащат 80,55 рупии (0,20 долара).
Цейлонският борд за електричество (CEB) обяви, че регулаторният орган му е разрешил да пристъпи към тези сериозни увеличения от 10 август, които ще са първите от 9 години. Целта е да се попълни хазната му, която е с дефицит от 616 милиона долара. 
Бордът е поискал още по-голямо повишение на тарифите - с над 800 на сто, но регулаторът е поставил таван до 264 на сто, заявиха отговорни длъжностни лица. 
Шри Ланка, страна с 22 милиона души население, е опустошена от историческа икономическа криза, характеризираща се с остър недостиг на хранителни стоки, горива и лекарства. Електричеството на острова е прекъсвано всекидневно от месеци, а Цейлонският борд за електричество не е успял да закупи петрола, необходим за функционирането на топлоелектрическите централи.
Южноазиатската страна обяви дефолт по външния си дълг от 51 милиарда долара в средата на април и преговаря с Международния валутен фонд (МВФ) за евентуална помощ. Преструктурирането на този дълг е предварително условие за одобрението на спасителен план от МВФ.