Лидерът на ливанската екстремистка групировка "Хизбула", Хасан Насралла, отправи днес предупреждение към заклетия си враг Израел заради спора за морската граница между двете държави, като каза, че "всяка ръка", която посегне да открадне богатствата на Ливан, "ще бъде отрязана", предаде Асошиейтед прес.
Коментарите на лидера на "Хизбула" идват на фона на интензифицираните усилия на САЩ да разрешат продължаващия повече от десетилетие спор за морската граница между Израел и Ливан, които официално са в състояние на война от създаването на еврейската държава през 1948 г.
И двете страни претендират за 860 квадратни километра от Средиземно море. Ливан претендира също, че газовото находище "Кариш" се намира в оспорваните води, за които се водят преговори, докато Израел казва, че то се намира в международно признатата му изключителна икономическа зона.
Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент на САЩ, който играе ролята на посредник в спора, се срещна с високопоставени ливански представители миналата седмица. След преговорите той каза, че позициите на двете страни се приближават до постигане на споразумение по спора.
По-късно бе съобщено, че Хохщайн е посетил Израел и се очаква да се върне в Бейрут през идните седмици, за да предаде израелските отговори на ливанските искания.
Израел и "Хизбула" са заклети врагове и водиха едномесечна война през лятото на 2006 г., припомня АП.