Обичам да се впускам в неща, които не съм правил, които са нови за мен, затова приемам да свиря на всякакви сцени, дори понякога на труднодостъпни места. Това сподели в интервю за БТА музикантът Теодосий Спасов след свои изяви на Северното Черноморие и във Варна.
Не е очаквал да се съберат толкова много хора на концерта му в шабленското село Езерец, където свири с Александър Леков (бас китара) и Начо Господинов (ударни инструменти). Събитието „Джаз до морето“, което бе със свободен вход, привлече стотици зрители на 6 август. „В тази приятна непосредствена среда най-хубавото са срещите с почитателите след концерта, сред които имах дори познати от Швейцария. Чух английска реч, видях много хора, дошли да заредят батериите“, разказа пред БТА Теодосий Спасов. Неговото трио направи и джем сешън на финала на концерта в Езерец заедно с домакините Пламена Костова (вокал) и Павлета Проданова (пиано), Франк Нестлер от Германия (саксофон) и местна самодейна фолклорна група, с която изпълниха народна песен. „Ние я аранжирахме в движение в съвременен вид“, сподели музикантът и добави, че такива творчески изяви силно го интересуват.
Същата непосредствена, почти семейна среща на музиканти с публика има и на фестивала „Джаз на село“ в Камен бряг – друго красиво кътче от Северното Черноморие, спомня си Теодосий Спасов, който гостува там преди две години с китариста Влатко Стефановски. Подобни културни събития се организират и на юг по нашето море, но там не можеш да видиш тази непокътната природа, която има на север, смята той. 
Друго интересно място, на което Теодосий Спасов е свирил, е фестивалът на боровинките на хижа „Амбарица“ на 1500 метра височина. Дотам почитателите, сред които и семейства с деца, стигнали след 4-часов преход пеша, а музикантите се возили в джип по труден коларски път донякъде, след което вървели 20 минути до целта. Зрителите живели на палатки няколко дни. Така бил организиран и фестивалът „Събуди се!“ – като лагер в горичка край Пловдив. Той също се харесал много на музиканта. 
Подобни форуми се правят и в чужбина. Един от запомнящите се за Теодосий Спасов е бил във вътрешния двор на катедрала в Туи, Словения, където се стекли зрители и от Хърватия и Австрия. Тези фестивали влияят силно на развитието на регионите, казва музикантът и признава, че съобразява програмата си с мястото, където предстои да свири. След дълги години на сцена, той има точно психологическо усещане какво да поднесе. Последният му концерт бе във Варна на фестивала „Радар“, заедно с братята Димитър и Нейко Бодурови и Иван Шопов „с неговите електронни магии“ и с прожекция на голям екран. Съвсем различно като стил от Езерец, но каквото публиката е очаквала да види, смята Спасов. 
„Свирил съм и на големи сцени, и в малки пространства и усещането е различно“, споделя той, „в клубовете виждаш лицата и очите на хората, на стадиона - не, но усещаш силата и обема на публиката“. 
В момента има пренасищане с културни събития заради пандемията от КОВИД-19, която в последните години постави артистите в много тежко положение – с повече разходи, отколкото приходи и това е довело до тази голяма активност, смята Теодосий Спасов. Той добавя, че „публиката не е разтегателна, тя е една и съща“, но се надява това, което ѝ предлагат, да я радва. 
Теодосий Спасов ще бъде отново във Варна на 18 август в Летния театър със своя проект „Братимене“, който ще гостува още в Бургас и в Исторически парк - Неофит Рилски.