Еврейската общност в Македония започна процедура пред компетентната институция, за да провери дали къщата, в която сега се намира Българският културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, някога е била собственост на депортирано еврейско семейство, съобщават информационните сайтове Плусинфо и Фактор.
Еврейската общност в Македония потвърждава, че е започнала процедура в кадастъра в Битоля за историята на движението на имуществото на посочената къща. От кадастъра им съобщиха, че процедурата ще продължи седем дни.
"Не мога да потвърдя била ли е посочената сграда собственост на македонски евреи в миналото. Започнали сме процедура и очакваме отговор от компетентната институция. Вярно е, че срещу къщата има сграда, собственост на Еврейската общност в Македония. Засега нямаме конкретна информация, но повярвайте ни, ще се постараем да я получим", каза за Плусинфо Пепо Леви, председател на еврейската общност в Република Северна Македония.
"Nicht um jeden Preis in die EU" или преведено "Не на всяка цена в ЕС" е заглавието на репортажа, публикуван от германската национална телевизия ZDF на германската журналистка Брита Хилперт. Тя твърди, че българският културен клуб в Битоля "Иван Михайлов" се намира в къщата на еврейско семейство, което е било депортирано по време на Втората световна война.