Министерството на външните работи на Република Северна Македония съобщи днес, че следи внимателно процеса на формиране на българското служебно правителство и развитието на неговите вътрешни и външни политики, заявявайки, че е насърчително, че значителен акцент се поставя върху двустранните отношения като важен елемент и на новото правителство, предаде агенция МИА. Министерството заяви това във връзка с появили се твърдения за нови документи между Република Северна Македония и България.
"Всички публикувани информации за вътрешното уреждане, за начина на организация, за плановете за действие и приоритетите на новото правителство са вътрешни работи на Република България и не представляват резултат от  разговори между нас", пише в съобщението на МВнР. 
"Затова искаме да отхвърлим всички твърдения, че се подготвят нови задължения за двете страни извън договорените принципи във взаимния Протокол, които означават: първо, реципрочност в рамките на поетите задължения; както и автономност на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси", допълват от министерството.
Външният министър Николай Милков каза вчера, че непосредствената задача на българското МВнР във връзка с двустранния диалог със Северна Македония ще бъде приемането на писмен документ, който да определи задачите на институциите в България с конкретно утвърдени задължения, отбелязва МИА.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ реагира на това и призова правителството да отговори какво съдържат новите документи от България. 
"Премиерът Димитър Ковачевски и министрите Буяр Османи и Боян Маричич трябва незабавно да отговорят какво съдържат тези нови документи, какви са новите изисквания и условия. Докато се опитваха да убедят македонската общественост, че с Протокола се приключва с всички условия и искания от страна на България, след по-малко от месец отново получаваме нови условия и нови искания за изпълнение", се казва в реакцията на ВМРО-ДПМНЕ.