Стотици хиляди правоверни шиити отбелязват днес празника Ашура в свещения иракски град Кербала, прииждайки към мавзолея, където е погребан имам Хюсеин, внук на ислямския пророк Мохамед, предаде Франс прес.
Задължително възпоменание за мюсюлманите шиити, Ашура почита мъченичеството на имам Хюсеин, убит през 680 г. от войските на халиф Язид от династията Омейяди по време на битка в Кербала, в центъра на днешен Ирак.
Множеството правоверни, включително пристигнали от Иран и Пакистан, изпълниха днес площада в Кербала, на който се намират мавзолеите на имама и на брат му Абас, убит в същото сражение.
Започнали снощи, възпоменателните ритуали продължиха днес с рецитация на духовни текстове и самобичуване, констатира фотограф на АФП.
Тази година Ашура се отбелязва на фона на дълбоко политическо разделение между шиитите в Ирак. Привържениците на влиятелния Муктада Садр вече от десетина дни протестират в Багдад.
"Имам Хюсеин е въстанал срещу несправедливостта, също като потисническата власт", заявява 24-годишен негов съименник, пристигнал от южната провинция Насирия. "Целият народ трябва да се вдигне на бунт. Сега е 2022 година, а нямаме дори електричество", добавя той по повод повредите в електромрежата на страната, където летните температури надхвърлят 50 градуса по Целзий.
Садристите протестират срещу предложение за премиер, издигнато от проирански шиитски политически фракции, които са противници на движението им.
Муктада Садр призова по-рано този месец за разпускане на парламента на Ирак и за предсрочни парламентарни избори. Той заяви в обръщение към сънародниците си, че няма никакъв интерес да води диалог с противниците си в контекста на пълна политическа парализа в страната.
Ашура се  отбелязва и в други градове, например в Наджаф и  Багдад.
Днес на разсъмване стотици симпатизанти на Садр се събраха на площад в центъра на столицата. Някои сами се удряха по главите с ножове и дрехите им бяха покрити с кръв, описва АФП шиитски ритуали.