Община Асеновград започва цялостен ремонт и обновяване на обзавеждането на читалище "Родолюбие" в града. Проектът е за над 3 220 000 лева, осигурени от ОП „Региони в растеж” и Фонда за устойчиви градове. Заради инфлацията и скока на цените на строителните материали и услугите, е заложено и допълнително финансиране от общината в размер на 578 000 лв.  Това каза кметът на общината Христо Грудев, след като даде символично началото на ремонтните дейности. 
Читалище „Родолюбие“ е строено през 60-те години на миналия век и е открито през 1964 г., като оттогава е главен културен център на Асеновград, подчерта Грудев и добави, че от години сградата е в лошо състояние - с ниска енергийна ефективност, остаряло и амортизирано оборудване и обзавеждане. 
Когато читалището е било пуснато в експлоатация през 1964 г. , е отговаряло на всички изисквания за онова време, но днес вече не отговаря на съвременните изисквания, каза още кметът. По думите му залата е достатъчно голяма и се ползва за всякакви културни събития, в това число и за театрални постановки и опера.
Проектът предвижда цялостно обновяване на сградата - полагане на енергийна ефективност, топлоизолация, подмяна на всички, в това число ВиК и електрическа, инсталации, изграждане на достъп на хора в неравностойно положение. В залата ще бъдат подновени театралните столове, завесите, декорите. Въпросът е сградата да стане добро и съвременно място за среща на асеновградчани с културата, подчерта Христо Грудев.
По думите му реновирането на читалището е част от цялостния ремонт на площадното пространство на града. Проектът ще се реализира до края на ноември 2023 година, което ще затрудни работата на съставите, които ползват сградата, но помещенията ще бъдат ремонтирани поетапно, като се осигурява достъп на самодейците до останалите, каза Грудев.