Руската рубла затвърди стойността си на ниво около 60 рубли за долар. Тласък продължават да дават капиталовият контрол и високите цени на петрола - основната експортна стока на Русия, съобщи Ройтерс.
Към 10:38 ч. бълг. вр. (07:38 часа по Гринуич) рублата прибави 0,3 на сто спрямо долара и отчете курс от 60,40 рубли за долар, като се търгува в диапазона 59-62 рубли за долар за шести пореден ден.
Спрямо еврото рублата поскъпна с 1,2 на сто до 61,48 рубли за евро, доста над минимума от 132,42 рубли за евро, достигнат дни след като Москва предприе инвазията си в Украйна на 24 февруари.
Рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света от началото на годината, подкрепена от наложения от Кремъл капиталов контрол, за да се предпази икономиката и финансовата система на Русия от западните санкции, отбелязва Ройтерс.
Въпреки това рублата може постепенно да отслабне скоро, като се има предвид, че периодът за плащане на данъка върху печалбата, който обикновено повишава търсенето на валутата, ще започне по-късно през август, според анализ на Промсвязбанк. 
Руските борсови индекси се движат разнопосочно днес. Деноминираният в долари RTS прибави 0,3 на сто до 1086,7 пункта, а деноминираният в рубли MOEX намаля с 0,3 на сто до 2083,1 пункта в ранната сесия.
Депозитарните разписки на руски компании, търгувани на чуждестранни борси и държани в руски депозитари, ще бъдат автоматично конвертирани в акции на Московската борса от 15 август. Това представлява опит да се намали контролът на чуждестранните икономически агенти върху тези компании на фона на западните санкции, припомня Ройтерс.
Пазарната активност може да се увеличи по-късно през годината, когато Московската борса предостави достъп за инвеститори от т. нар. приятелски държави. Това трябваше да се случи вчера, 8 август, но в края на миналата седмица беше съобщено, че решението ще важи само за пазара на деривати, а не за основния фондов пазар.