Започна изборния ден на вота за президент в Кения, в който дългогодишният опозиционен лидер, подкрепян от отиващия си президент, се изправя срещу вицепрезидента, който се изявява като аутсайдер, съобщи Асошиейтед прес.
Изборите се смятат за оспорвани и за първи път в икономическия център на Източна Африка може да се проведе втори тур на президентския вот.
Главните кандидати са Раила Одинга, който се бори за президентския пост от четвърт век, и вицепрезидентът Уилям Руто, който изтъква пътя си от скромно детство, за да привлече вниманието на милиони кенийци, изпитващи трудности и отдавна свикнали с политическите династии.
Повече от 22 милиона души са регистрирани да гласуват на тези избори, на които икономическите въпроси могат да бъдат по-важни от етническото напрежение, което е белязало предишни гласувания, понякога с фатални резултати.
Отиващият си президент Ухуру Кениата, син на първия президент на Кения, прекрачи обичайните етнически граници, като подкрепи дългогодишния си съперник Одинга след ожесточената им предизборна надпревара през 2017 г. Но и Одинга, и Руто избраха за свои кандидати съратници представители на най-голямата етническа група в страната - кикую.
Освен това Одинга влезе в историята, като избра за свой подгласник Марта Каруа - първата жена, която е водещ претендент за вицепрезидентския пост.