Двадесет и един души са били убити при терористична атака в Мали, съобщи националната армия, предаде ДПА.
Сред жертвите са четирима цивилни и 17 малийски войници. Други 22 души са били ранени при нападението в неделя следобед близо до град Тесит, който се намира близо до границата с Нигер и Буркина Фасо.
Малийската армия съобщи също, че е убила най-малко седем терористи и че нападателите са изнесли от бойното поле още свои ранени и загинали.
Бамако обвини за нападението терористичната организация "Ислямска държава в Голяма Сахара" (ИДГС), като заяви, че атаката е била добре координирана и оборудвана и е включвала използването на безпилотни самолети.
ИДГС е основно разклонение на "Ислямска държава". Тя е обвинявана главно за нападения в държавите Нигер, Буркина Фасо и Мали. Други въоръжени групировки също действат в Сахел - район, който се простира на юг от Сахара от Атлантическия океан до Червено море.
Мали, с население от около 20 милиона души, преживя три военни преврата от 2012 г. насам и се смята за изключително нестабилна страна.
След последния преврат през май 2021 г. страната се ръководи от временно военно правителство.
Западните сили преоценяват ангажиментите си към страната на фона на враждебността на военните управници. Франция и други европейски държави наскоро изтеглиха войските, участващи в антитерористични операции.